Ko se odločamo o tem, katera semena konoplje izbrati za gojenje, se v bistvu sprašujemo, na kakšen način in kje bomo gojili. Gre najprej za vprašanje, ali bomo gojili indoor ali outdoor.

Indoor gojenje konoplje ima v primerjavi z gojenjem v naravi kar nekaj prednosti. Indoor gojenje konoplje nam namreč omogoča, da kontroliramo pogoje v katerih konoplja raste, to pomeni, da nadzorujemo praktično vse, od temperature in svetlobe do vlažnosti in stopenj CO2. Pogoje lahko tako reguliramo, da skorajda popolnoma ustrezajo zahtevam posamezne vrste konoplje. Zato lahko za indoor gojenje izbiramo med več vrstami semen konoplje, kot nam to omogoča outdoor gojenje.

Outdoor gojenje konoplje je sploh v naših razmerah nekoliko zahtevnejše, saj obstaja tveganje nizkih temperatur (pomladi in jeseni), majhne količine sončne svetlobe, toče, ipd. Ta tveganja sicer ne pomenijo nujno, da rastlina ne preživi, a vsekakor vplivajo na količino pridelka. Zato za outdoor gojenje potrebujemo nekoliko drugačno strategijo. To pomeni, da bodisi izberemo autoflower semena, ki jih do sadik vzgojimo »na varnem« in nato preselimo v naravo, ali pa bolj skrbno izbrano lokacijo, ki pa vsekakor pomeni večji časovni vložek, saj je potrebno zalivanje in bolj ali manj redna skrb za rastlino (škodljivci, spol, gnojenje, …).

Semena konoplje – Izbrati indoor ali outdoor semena?

Čeprav se sliši logično, v stilu »saj že me pove«, pa vendar pogosto uporabniki za outdoor gojenje izbirajo indoor autoflower semena. Obratno sicer bolj ne kot ja. Torej indoor semena konoplje so prilagojena gojenju z namenom pridelave. Indoor pogoji jim ustrezajo bolj, poleg tega so feminizirana, kar pomeni večjo zanesljivost.

Autoflowering semena konoplje zagotavljajo visoko-kakovostno žetev in to brez potrebe, da bi spreminjali svetlobne cikle. Če jih gojimo zunaj, lahko proizvedejo več žetev v obdobju normalnega poletja. Pri indoor gojenju so sposobne zrasti že v 10-ih tednih. Autoflowering semena niso nič novega. Poznamo jih že tisočletja, v obliki Cannabis Ruderalis J., ki izhaja iz Rusije. Divja vrsta te rože proizvaja zanemarljiv delež psihoaktivnih snovi, sodobni načini pa omogočajo, da se njihove lastnosti kombinira z vrstami indica in sativa in tako dobimo bolj močne autoflowering vrste.

Najbolj priljubljene vrste semena konoplje

Med najbolj priljubljena semena konoplje sodijo

Semena konoplje White Widow, je razvil Greenhouse in je verjetno največkrat nagrajena vrsta.

Semena konoplje Power Plant iz konca devetdesetih, razvil jo je Dutch Passion, izvira iz južne Afrike.

Semena konoplje Northern Light, »old school« sorta iz 70-ih. V 80-ih je bila uvožena iz ZDA na Nizozemsko.

Semena konoplje Cheese, večkrat nagrajena sorta, ki izvira iz Anglije. Ime se nanaša na vonj, ki ga ustvarja v času cvetenja.

Semena konoplje Sweet Bubble je legendarna vrsta, ki je prav takao poimenovana po vonju, saj diši po originalnem čigumiju »Bubble gum«.

Najbolj priljubljena semena konoplje v Sloveniji in na Grinsot.si pa so naslednja:

  • Auto NORTHERN LIGHT
  • Auto WHITE WIDOW
  • Auto DEVIL'S KISS
  • Auto MAZAR EXTRA
  • Auto PURPLE GLAM KUSH

Koliko semen konoplje je potrebnih za gojenje?

Vedno je dobro imeti nekaj rezerve, tudi če kupujete feminizirana semena ali autoflower semena konoplje. V teh primerih je mogoče pametno imeti 10 – 20% semen konoplje oz. sadik na rezervi. Pri navadnih semenih, pa je potrebno upoštevati, da lahko 50% rastlin ob času postane moških, zato je bolje imeti na rezervi 50% semen oz sadik konoplje.

Kakovost semen konoplje in kloniranje

Pri semenih konoplje pa je pomembna tudi genetik. Vpliva namreč na velikost pridelka in kakovost. Priljubljeno in učinkovito je gojenje iz klonov, ki pomeni, da iz ene rastline klonirate druge. Pri tem je smiselno imeti preverjeno in kvalitetno rastlino iz katere bi delali klone. Sicer je bolje gojiti iz semen, vsaj dokler ne pridobimo rastline, ki bo kakovostna in preverjena.