Začetek faze cvetenja konoplje

Ko je rastlina prenehala s fazo rasti, se začne faza cvetenja. Prvi trije tedni v fazi cvetenja pa so na nek način tudi del faze rasti. Ko se je faza cvetenja začela, se začne rast cvetov. Takrat se rastline po velikosti podvojijo ali celo potrojijo, pojavijo se kristali, rastlina pa pridobiva tisti značilen vonj.

Gnojila za rast v fazi cvetenja

Fazo cvetenja tako delimo v dva dela. Prvi del je rast rasltine. Navadno se v prvi polovici faze cvetenja (prvi teden ali dva) dodaja gnojila za cvetenje, saj gre še vedno za rast in rastlina konoplja še vedno raste, kar pa želimo čimbolj omogočiti. S pravilnim dodajanjem gnojil, lahko nadziramo rast, torej jo močno povečujemo. Če so rastline dovolj velike (omejen prostor), pa jim takoj začnemo dodajati »bloom« gnojila, za pospeševanje cvetenja.

Gnojila »bloom« za cvetenje        

Po prvi polovici faze cvetenja rastline dosežejo svojo največjo velikost. Od tedaj ne bodo več rastle v višino in širino, temveč se bodo začeli oblikovati vršički. Takrat so ključnega pomena stimulatorji cvetenja, saj takrat rastlina potrebuje več fosforja in kalija.

Dobri stimulatorji cvetenja

Stimulator cvetenja Canna PK 13/14

Canna PK 13/14 je dokaj preprost stimulator cvetenja in sorazmerno ugoden. Rastlinam zagotavlja hranilne snovi (kalij in fosfor), ki jih nujno potrebujejo v fazi cvetenja. Dodaja se kot ekstra dodatek, 3 tedne pred žetvijo in to 3-6 dni zapored s tekočino za namakanje. Več o izdelku

Stimulator cvetenja Plagron Green Sensation

Čisti vrh ponudbe stimulatorjev cvetenja predstavlja Plagron Green sensation. Tu ne gre le za dovajanje nujnih snovi (kalija in fosforja), temveč za kombinacijo vseh gnojil in stimulatorjev, ki jih v tej fazi potrebuje rastlina. Plagron Green Sensation zagotavlja največji možen pridelek, izboljšuje okus pridelka (zaradi vsebnosti sladkorja) in pospešuje rast v fazi cvetenja ter frutifikacijo (razvijanje plodov). Več o izdelku

Stimulator cvetenja GHE Bio Bloom

Nekoliko specifičen a izjemno zanimiv predvsem za našo klimo. Krepi imunski sistem rastlin, poskrbi za večji prenos hranilnih snovi po rastlini (za 20% poveča absorbcijo) in predvsem preprečuje šok, ki bi ga ob padcu temperature doživela rastlina.

iz rastlinskih in sadnih ekstraktov ter olj, vsebuje aminokisline, ki delujejo detoksifikacijsko na rastline, vsebuje tudi oligosaharide, ki delujejo fungicidno in je 100% naravni proizvod. Več o izdelku

Gnojenje listov oz. foliar feeding

Če dobro dovajamo hranila (gnojimo) rastlini, potem hranjenja po listih ne potrebujemo. Žal je optimalno gnojenje rastline zelo težko doseči. Čeprav ji dajemo prava hranila, rastlini lahko česa primanjkuje (nekaj možnih kazalnikov na pomanjkanje hranil). Če e temu tako, lahko za dodajanje manjkajočih snovi uporabimo način foliar feeding. Hranila se v tem primeru hitro vpijejo, nepravilnosti pa so dokaj hitro odpravljene. Najboljši čas za dodajanje hranil na konopljine liste pa je tik preden se prižgejo luči oz. preden sonce postane močno, to je zjutraj. Ko ni svetlobe tudi ni potrebe po dodajanju, saj takrat hranil rastlina ne bo vsrkala, ker ne raste. Poleg tega pa zaradi vlažnosti tvegamo nastanek plesni. Visoka temperatura prav tako znižuje učinkovitost foliar feedinga, saj so pore listov zaprte.

Foliar feeding se dodaja s pršenjem listov, enkrat do dvakrat tedensko. Obenem je potrebno skrbno opazovanje rastline, da ni pomote o tem, kaj zares potrebuje.

Za foliar feeding se uporabljajo enaka gnojila kot za prst, le da jih nanašamo s pršenjem na liste.

Dodajanje CO2 pri indoor gojenju

Svež zrak v povprečju vsebuje 390 delcev CO2 na milijon (PPM oz. parts per million). Rastline o katerih govorimo lahko učinkovito sintetizirajo 1500 do 2000 PPM. Zato se mnogo uporabnikov zateka k dodajanju CO2 (poglej si opremo za dodajanje CO2) saj to dejansko povečuje pridelek. Strošek je nekoliko višji, a je pri pravem volumnu smiselno investirati. V kolikor si teh sistemov še ne morete privoščiti, ne skrbite, saj bodo rastline rastle tudi brez njih. Razlika bo le v količini pridelka.

Obstajajo pa cenejši, s tem pa tudi manj učinkoviti načini za ustvarjanje CO2. Ti so:

  • CO2 kot stranski produkt fermentacije
  • Uporaba suhega ledu
  • Mešanica kisa in sode bikarbone
  • Pršenje listov z mešanico sode bikarbone in vode
Ta del je izvleček iz našega vodiča za indoor gojenje rastlin. Naročite ga na strani Gojenje konoplje za začetnike

Oblikovanje plodov

Obdobje v katerem bule začno hitro rastli je najbolj pomemben del obdobja cvetenja. Odvisno od vrste konoplje, je to nekje po 3 – 5 tednih. Takrat lahko nadaljujemo s pršenjem gnojil na rastlino, saj oz. dokler plodovi še niso veliki in težki.

Potem si preberite naš članek o tem, kdaj je konoplja zrela.