Kaj je GrowBox

Growbox je kompaktna, prenosna in zložljiva »škatla«, ki se jo uporagblja za indoor gojenje nečesa. Groboxi so ponavadi opremljeni z osnovnim »kit-om za gojenje«. Kit za gojenje, ki je na voljo v kompletu z growbox-om navadno vsebuje luči za indoor gojenje, ventilatorje za indoor gojenje in cevi. Včasih so v kompletu z growboxom in kitom tudi posode za sadike in lonci.

Prednost growbox-ov je v tem, da na nek način nadgradijo tisto »old-scholl« gojenje v omarah, obenem pa so dovolj uporabniku prijazni, da lahko tudi začetniki zlahka gojijo indoor.

Zakaj bi uporabljali GrowBox za gojenje indoor

Pri indoor gojenju so uporabniki postavljeni pred vprašanje, ali za gojenje izbrati šotor, ali v growbox. Večina uporabnikov, še posebej začetniki za indoor gojenje izbere growbox. Ena prednost je v tem, da growbox lahko že ob nakupu pride opremljen z vsem, kar je potrebno za indoor gojenje, tako ni potrebno vedeti, katero žarnico izbrati, kako razporediti lonce in koliko jih dodati, niti ni težav pri izbiri ventilatorja.

Poleg tega je prednost growboxa tudi v tem, da je mnogo bolj diskreten. Ni treba nabirati in nositi (v hišo) po kosih, temveč je v enem paketu dostavljeno vse, kar je za gojenje potrebno.

Kako velik growbox izbrati

Velikost je pomembna. Po eni strani večji growbox omogoča večji pridelek, a po drugi strani zvišuje tudi stroške.

Pri izbiri prave velikosti growboxa je pomembno, da dobro poznamo svoje mere. Mere sobe oz prostora v kateri se bo growbox nahajal so pomembne, zelo pomembna pa je tudi organiziranost. Gre za to, da maksimalno izkoristimo prostor in da si zelo dobro predstavljamo, koliko je prostor velik, kolikšen del prostora bo zasedel growbox ter koliko želimo vzgojiti in kolikšne so sploh zmožnosti glede na površino.

Večja količina bo pomenila tudi večje stroške pri vzgoji. Za indoor gojenje je najprej potrebno imeti growbox, kjer je tako, da so večji growboxi tudi dražji za nakup obenem pa pridejo opremmljeni z močnejšimi lučmi in ventilatorji, kar pomeni tudi večjo porabo.

Zatem bo na strošek vplivala tudi zemlja oz medij za gojenje, gnojila ipd. Večja površina bo povečala stroške.

Dobro je vedeti, da večja kapaciteta pomeni tudi več vonja in več hrupa, hkrati pa več dela.