growbox

Growbox – Kako izbrati pravi growbox.  Growbox je manjši rastlinjak namenjen »indoor« gojenju rastlin. Dobi se v različnih velikostih, manjših in večjih. Koristen je, če gojenju ne morete nameniti cele sobe. Na voljo so v različnih velikostih, od najmanjših do takih za 30 rastlin. Nekateri so na voljo že opremljeni, to je z lučmi in pripravljenim sistemom za hidroponiko. Mnogi imajo razdeljene prostore, tako da omogočajo kloniranje, vegetacijo in cvetenje ob istem času, za konstantno »dobavo«…

  • Grow box mali
  • Grow box veliki
  • Grow šotori

Pri izbiri growbox-a je dobro vedeti nekaj stvari, ki se morda šele kasneje izkažejo za pomembne. Eno je vprašanje, kako nameravamo gojiti, na prsti ali hidroponsko, drugo je prostor, ki ga imamo na voljo oz. vprašanje, koliko želimo nameniti gojenju rastlin. Vprašanje je še kakšne luči za gojenje bomo uporabljali, saj se razlikujejo v tem, kako visoki so in vsake luči pač ne moremo uporabiti na katerikoli višini. S tem je pogojeno tudi vprašanje, ali namrevamo gojiti tako, da je proizvodnja rastlin konstantna in bomo torej sočasno imeli rastline v vegetaciji in cvetenju.

Growbox za prst ali hidroponiko

Hidroponsko gojenje je nekoliko bolj zapleteno in zahteva nekoliko več truda za vzpostavitev a ima svoje prednosti, te so:

  • Popoln nadzor nad hranili v vodi pomeni, da lahko prilagajate sestavine, glede na stanje rastlin, od vegetacije, do cvetenja.
  • Plesen in zajedavci se v vodi ne razvijajo in ne širijo, kar pomeni, da ni potrebe po sterilizaciji zemlje.
  • Hidroponika omogoča večji pridelek kot zemlja, čeprav se o tem da razpravljati, bi se večina verjetno strinjala s trditvijo.
  • Manj umazanije, saj ni zemlje, ki bi se raztresala po tleh.

V kolikor želite v growbox postaviti sistem za hidroponiko, potem mora ta biti prostorsko in funkcionalno primeren za to.

Prostor za growbox

Prostor, ki ga uporabnik nameni rastlini je bolj odvisen od uporabnika samega, kot od zahtev rastline. Uporabniki pravijo, da je za eno rastlino dovolj cca 60 cm2. Odvisno je seveda od načina gojenja, od strategije oz tehnike gojenja (ScrOG, SOG, …) od tega ali se uporabljajo kloni ipd. Growbox-i so, kar se tiče svetlobe in prezračevanja prilagojeni zahtevam prostora in potencialu.

Če imamo growbox, ki je primeren za 8 rastlin, lahko pričakujemo letni pridelek cca 3 kg. Večina growbox setov že vnaprej do neke mere določa, kaj in kako naj bi se gojilo. Prav tako je tudi število rastlin v njih posledično omejeno. Po navadi je growbox idealen za sea of green postavitev oz način gojenja. Za SCOG tehniko in za LST je potrebno imeti višji growbox. SOG tehnika pa bo ne glede na višino, omogočala, da pridobimo nekaj pridelka ob straneh, zato se je poslužujejo mnogi.

Luči za gojenje v growboxu

O tem, kakšno svetlobo potrebuje rastlina in kako jo lahko z različnimi žarnicami zagotovimo si preberite v objavi »Luči za gojenje«. Na kratko pa je tako:

CFL luči za gojenje: Poceni in učinkovite, primrno za začetnike. V praksi se uporabljajo za stransko osvetlitev in matično rastlino.

LED luči za gojenje: Najbolj učinkovite, ne segrevajo, zato ne skrbite za višino. Začetna investicija je nekoliko višja, sčasoma se obrestuje, ker je nižja poraba.

HID luči za gojenje: Odlične za gojenje, bolj cenovno dostopne, vendar je potrebna oddaljitev od rastlin (višji Growbox) in prezračevanje.

Growbox za stalen pridelek

En growbox omogoča, da imamo letine, kot po starem. Če želimo doseči konstanten pridelek sta potrebna vsaj dva, en za vegetacijo, drug za cvetenje oz. dvojni (two-chamber) growbox. Tak način olajša mnogo stvari, saj vsakega lahko popolnoma prilagodimo zahtevam rastlin v določenem obdobju.