Spletna stran za pravilno delovanje košarice,nakupnega procesa in ostalih funkcionalnosti uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Kliknite tukaj za več informacij o piškotkih.
Sem 18+
S klikom na DA, potrjujem da sem starejši od 18 let in tako lahko dostopam do vsebin grinsot.si.
Kako uravnavati temperaturo in CO2 pri indoor gojenju
2. 01. 2018 13.09
Za hitro in kakovostno gojenje je pomembno doseči pravo temperaturo in mešanico zraka, da rastline niso prevroče, prehladne ali prevlažne. Če so prevroče, potem ne prejmejo dovolj kisika, potem se začno rositi in izgubljati barvo. Primerne temperature za gojenje so od 17°C – 33°C, idealne pa 21.1°C – 28.3°C. Padec za 6-10°C ponoči je OK in celo izboljšuje aromo rastlin. Rastline potrebujejo svež zrak za optimalno rast, zato je pomembna ventilacija. Določeni dodajajo CO2 v growroom, da izboljšajo donos. Za manjše projekte se investicija v CO2 ne povrne. Več o CO2, prezračevanju in uravnavanju temperature
Prezračevanje
Prezračevalni sistemi so ključni za nemoteno rast, saj rože oskrbujejo s ključnimi snovmi. Dober prezračevalni sistem je tudi dobro zastavljen v smislu prostora. Za prezračevanje potrebujete napeljavo (cevi), ventilator in filter ter dušilec.
Za fotosintezo sta potrebna svetloba in CO2. Za zagotavljanje zadostne količine CO2 in, ker žarnice vplivajo na segrevanja prostora, mora biti ta dobro prezračevan. Pomemben je vhod svežega zraka, prav tako pa tudi izhod porabljenega Co2. Idealno je uporabljati ventilator na visoki točki v prostoru za lažji pretok zraka in preprečevanje razslojevanja (zaradi različne temperature se zrak razslojuje). Ventilatorji so označeni po količini zraka, ki ga premikajo v kubičnih metrih na uro (m3/h) oz. po obsegu. Pravi ventilator dobite tako, da izračunate velikost sobe (širina x dolžina x višina) in izberete ventilator, ki bo zamenjal zrak vsakih 1 do 5 minut. Primer izračuna: Prostornina sobe: 5 m x 3 m x 2,5 m = 37,5 m3 Ventilator s pretokom 355 m3/h 355/37,5=9,46
Število menjav zraka / uro: 9,46; kar pomeni, da bi izbrani ventilator zamenjal zrak vsakih 10 minut. Da bi dosegli menjavo na 5 minut, bi morali izbrati 2X zmogljivejši ventilator:
Pretok; 780m³/h 780 /37,5=20,8 60 (minut) / 20,8 = 2,8 minute – na vsake 2,8 minute se bo zrak v prostoru zamenjal
Bolj učinkovito je, da ventilator srka zrak, kot da ga potiska. Posledično mora ventilator v cevi (napeljavo) potegniti dovolj zraka. Če ga na ta način ne pridobimo dovolj, potem je smiselno razmišljati o ventilatorju, ki bi zrak dovajal direktno v prostor, čeprav je to redko potrebno.
Ventilatorji za kroženje zraka
Uporaba takih navadnih ventilatorjev je dobrodošla, saj pripomorejo k dodatnemu kroženju zraka. ŠE najbolj pomembno je to v času cvetenja, dodatna prednost pa je okrepitev stebel rastlin. V naravi jih namreč veter upogiblje in rahlo polomi, rastline se nato obnavljajo, tako pa krepijo stebla.
Kanali / cevi za dovod in prenos zraka
Cevi so potrebne, kadar moramo zrak prepeljati po daljši poti, ali v primeru velikih prostorov. Dobi se v standardnih velikostih in paše na vse ostale dele prezračevanja. Najlažje je vgraditi kanale, ki so fleksibilni, prožni a je pomembno, da ohranimo poti čimbolj ravne, saj tako olajšamo prehod zraka in zmanjšujemo obremenjenost ventilatorja.
Dodajanje CO2
Svež zrak v povprečju vsebuje 390 delcev CO2 na milijon (PPM oz. parts per million). Rastline o katerih govorimo lahko učinkovito sintetizirajo 1500 do 2000 PPM. Zato se mnogo uporabnikov zateka k dodajanju CO2 (poglej si opremo za dodajanje CO2) saj to dejansko povečuje pridelek. Strošek je nekoliko višji, a je pri pravem volumnu smiselno investirati. V kolikor si teh sistemov še ne morete privoščiti, ne skrbite, saj bodo rastline rastle tudi brez njih. Razlika bo le v količini pridelka. Obstajajo pa cenejši, s tem pa tudi manj učinkoviti načini za ustvarjanje CO2. Ti so:
CO2 kot stranski produkt fermentacije
Uporaba suhega ledu
Mešanica kisa in sode bikarbone
Pršenje listov z mešanico sode bikarbone in vode
Nadzor vonjav
Nadzor in uravnavanje vonja je ključnega pomena, še posebej pri gojenju boj aromatičnih sort. Za uravnavanje vonja se uporabljajo karbonski filtri, ionizatorji in generatorji ozona. Dobro je izbrati tudi semena, ki oddajajo manj vonjav v času cvetenja.