Jack Herer - Konoplja kanabis - Knjiga

Jack Herer - Konoplja kanabis – Rastlina, ki bi lahko reševala planet

Kaj ni čudno, da je konoplja še vedno, brez pravega razloga prepovedana? Kaj je razlog, da je ob vseh pozitivnih možnostih, ki jih kanabis ponuja, ne uporabljamo vsaj za tisto, kar bi dokazano koristilo? Jack Herer, Kalifornijski aktivist v knjigi razkriva in povzema zarotniško ozadje prepovedi konoplje.

Če bi hoteli rešiti planet, odpraviti učinek tople grede in ohraniti gozdove, bi se morali odpovedati fosilnim gorivom in njihovim derivatom. Prav tak opa uporabi lesa za papir in gradnbene konstrukcije. V tem primeru bi imeli na voljo le eno rešitev, eno rastlino, ki lahko nadomesti vse to in zadosti potrebam človeštva po energiji, papirju in tekstilu. To je konoplja, kanabis, marihuana.

Cesar je nag. Ljudje se zavedamo pozitivnih plati konoplje, vemo, da je vsestransko uporabna v industriji, prehrani in medicini. O tem se govori in se, kolikor je pač mogoče, tudi prakticira. Cesar pa je še vedno nag. Ni posluha, niti interesa za pozitivne učinke, za zeleno energijo, za zdravje ljudstva in njegove potrebe ter nenazadnje tudi užitke. Po otročje, da je komično, se »visoki« uradniki ukvarjajo s prepovedmi in preganjanjem očitno nenevarne, celo koristne rastline.

Jack Herer, o katerem smo takole pisali, da je, »Ameriški aktivist, ki se je boril za dekriminalizacijo in legalizacijo konoplje v ZDA, Jack Herer, je znan tudi kot »Emperor of hemp«, a je verjetno znan manj kot vrsta konoplje, ki se po njem imenuje,« je bil prepričan v to, da bi konoplja lahko reševala svet.  Jack Herer, kalifornijski aktivist je zaslužen tudi za to, da je Kalifornija ena izmed prvih legalizirala medicinsko uporabo konoplje.

»V 90-ih letih je pod naslovom The Emperor Wears No Clothes izšla prva od številnih izdaj pričujoče knjige. V njej Jack Herer povzema bogato, večtisočletno zgodovino industrijske, medicinske in versko-ritualne rabe konoplje; razkriva zarotniško ozadje njene prepovedi v ZDA v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ki so jo izsilile kemijske, naftne in farmacevtske korporacije; opisuje njeno vsestransko industrijsko uporabnost in ekološko prednost; zelo natančno povzema raziskave, strokovna mnenja in izkušnje o zdravilnih lastnostih naravne konoplje; in končno, dokumentirano opozarja, da je marihuana v primerjavi s trdimi drogami, alkoholom in tobakom zelo nedolžno in popolnoma varno sredstvo za sprostitev in zabavo.« Ciceron