Večno vprašanje kdaj konoplja dozori, pesti vsakega kmetovalca indijske konoplje. Ali naj gledam laske (beri pestiče) ali naj gledam trihome, to zanima vse pridelovalce indijske konoplje. V nadaljevanju članka bomo razložili, kako vemo kdaj je konoplja zrela. Za bolj detajlno oceno, kdaj je konoplja zrela, se moramo vprašata ali želimo konopljo gojiti na prostem (outdoor) ali v zaprtem prostoru (indoor). To je zelo pomembno dejstvo, saj določa kdaj je konoplja zrela. Kdaj konoplja dozori

Kdaj konoplja dozori in kako vemo da je zrela

Sedaj bomo podrobneje pogledali razliko pri dozorevanju konoplje, med gojenjem na prostem in gojenjem indoor. Ko gojimo na prostem, smo odvisni od vremenskih razmer in količine sonca, katero dobijo rastline konoplje. V naravi, bo konoplja zrela nekje konec oktobra, če uporabljamo feminizirana semena, saj so običajno narejena tako da do takrat dozorijo. Izogibati se moramo sortam, katere rabijo več časa za zorenje in izbiramo semena, katera so primerna za naše podnebje. Za indoor gojenje v growbox se običajno oziramo na čas cvetenja ki je običajno od 8 tednov do 2 mesecev, da vemo kdaj konoplja dozori. Ti časi, katere smo opisali so zgolj informativnega značaja in se lahko spreminjajo glede na vrsto semen. Ko gojimo konopljo indoor, lahko sami določamo, kdaj gre v cvetenje, s tem da ji zmanjšamo število ur osvetlitve na 12/12. Trihomi ko je konoplja zrela

Metoda 1 - Kdaj konoplja dozori

Prva metoda je z opazovanjem barve pestičev ali po domače laskov. Odvisno je tudi ali želimo da ima konoplja bolj pomirjevalni učinek ali ne. Ko se naše rastline konoplje približujejo času ko konoplja dozori, se začnejo laski sušiti. Po temu bomo tudi določili, kdaj konoplja dozori. Optimalno je da je 60-70% laskov že porjavelo in takrat je tudi vsebnost THC tudi najvišja in nima pomirjevalnega učinka. Za manj THC in bolj pomirjevalni učinek pa počakamo da je približno 70% - 90% vseh laskov rjavih, saj se takrat THC spremeni v bolj pomirjevalni CBG. Kdaj je konoplja zrela - tabelaTa metoda je primerna za indoor in outdoor gojenje.

 

Metoda 2 - Kdaj je konoplja zrela

  Druga metoda je z opazovanjem trihomov, a za to potrebujemo lupo ali mikroskop s povečavo med 8x do 10x. Pri taki povečavi bomo zelo jasno videli trihome in njihovo zrelost. Za referenco vzamemo iz Metode 1 pravilo, da začnemo ogledovat trihome, ko je 60% laskov že rjavih. Trihomi so na začetku zorenja skoraj prozorni in v tej fazi še nimajo dovolj psiho-aktivnih učinkov. Po temu začnejo trihomi postajati bolj motno belkasti in njihove kapice tudi. V tej fazi ni še največ THC a je psiho aktivni učinek zelo močan in je precej telesen in euforičen. Kasneje začnejo trihomi dobivati enotno mlečno motno barvo in v tej fazi konoplja vsebuje največ THC ter najmočnejši psiho-aktivni učinek.. Če pa čakamo še naprej začnejo trihomi dobivati zelo mlečno barvo in kapice na njih začnejo temneti. V tej fazi konoplja vsebuje manj THC in ima pomirjevalni učinek. (1) Na desni tabeli lahko vidite različne faze dozorelosti indijske konoplje >>>>> 

Kako pospešiti zorenje indijske konoplje

Za pospešitev dozorevanja indijske konoplje je v prvi fazi pomembno ali jo gojimo indoor ali outdoor. V primeru gojenja indoor lahko to delno dosežemo z zmanjšanjem števila ur osvetlitve iz 12 ur na 11 ur ali na 10 ur. To bo poslalo rastlinam signal, da se bliža konec njihovega življenja in da morajo pohiteti z proizvodnjo cvetov. Pri tem načinu ne dosegamo prav vrhunskih rezultatov a vseeno ta metoda pomaga. Spodaj si lahko ogledate video posnetek, kdaj konoplja dozori.  GHE Ripen

Da se ne bi spraševali kdaj konoplja dozori imamo za vas še boljši predlog, kateri je primeren tako za indoor kot za outdoor gojenje konoplje.

To je izdelek podjetja General Hydroponics GHE Ripen, katerega lahko uporabljamo pri indoor in outdoor gojenju konoplje. Mjegov namen je, da v rastlini sproži signale odmiranja rastline in s tem poskrbi, da konoplja prej zaključi cvetenje in dozori.

To pa GHE Ripen naredi tako, da ustvari navidezno pomanjkanje Dušika (N) in s tem pove rastlini da je pri koncu življenja.

Zaradi tega bo rastlina konoplje začela aktivno proizvajati nove pestiče in še dodatno zacvetela, saj se bo želela oploditi. S tem se ne bo le skrajšal čas cveteja temveč se bo povečala tudi masa cvetov.

Dodajati ga začnemo v zadnjih 14 dnevih cvetenja, pa vse do konca cvetenja. General Hydroponics GHE Ripen nam čas cvetenja lahko skrajša tudi za 14 dni. (2)