Semena konoplje so relativno draga, poleg tega pa že nekoliko določena. Vse rastline se namreč prilagajajo okolju v katerem rastejo. Običajno se pri gojenju konoplje ločuje moške rastline od ženskih, ravno zaradi tega, da končni izdelek semen ne vsebuje. Vseeno pa bi marsikdo raje pridobil svoja semena, saj so preverjena, ni potrebno naročanje in posredovanje podatkov in so brezplačna. Predstavljamo dva načina, kako pridobivati semena in sicer z oprašitvijo celotne rastline, ali z oprašitvijo posamezne veje konoplje.

Oprašitev ženskih rastlin

Prednost oprašitve konoplje za pridobivanje semen je v tem, da pridobimo semena konoplje. Slabost so pač semena, ki vplivajo na okus, kakovost, ceno, …

Oprašitev celotne rastline za pridobivanje semen konoplje

Za pridobitev semen konoplje lahko uporabimo dva načina. Najbolj enostaven način je, da k ženski rastlini dodamo moško rastlino konoplje. Ko smo to storili lahko moško le malo potresemo in je zadeva rešena.

Težava pri tem načinu je ta, da pridobimo semena konoplje v zameno za bule, saj oprašimo celo rastlino. Če je cilj gojenja ta, da pridobivamo semena, potem je ta način popolnoma dober, v kolikor pa bi radi sproti pridobili nekaj semen, pa za to obstaja boljši način.

Oprašitev posameznih vej za pridobivanje semen konoplje

Drugi način za pridobivanje seme konoplje je z oprašitvijo posameznih vej rastline. S tem pridobimo manj semen, a večina vrhov ostane nedotaknjenih.

Za ta način je potrebno pripraviti obe tako moško kot žensko rastlino konoplje ki jih želimo gojiti. Pri moški rastlini nato odščipnemo nekaj cvetov in jih damo v papirnato vrečko. Del moške rastline, ki smo ga odščipnili naj bo cca 15 cm dolg.

Pri ženski rastlini nato obrežemo spodnje liste izbrane rastline oz. veje.

Vrečko z moškim cvetom nato privežemo na izbrano vejo in jo na koncu dobro zatesnimo, nato pa nekajkrat potresemo. Po tem počakamo nekaj ur, da se prah poleže.

Obenem poskrbimo, da med izvajanjem postopka ni prepiha oz. vetra, da so ventilatorji izklopljeni ipd.

Žetev konoplje in kdaj so semena konoplje zrela

Ko je proces opraševanja konoplje zaključen, lahko pričakujemo zrela semena konoplje približno 4 – 6 tednov zatem. Da preverimo, ali so semena zrela lahko z vršička enega odščipnemo in ga stisnemo. Če poči, potem potrebuje še nekaj časa, da otrdi.

Zrelost semena konoplje lahko vidimo tudi po barvi in vzorcu. Če ni več svetle barve in je popolnoma trdo, potem je v redu.