V sedanjem času, se veliko govori o konoplji in njenih izdelkih, zelo zanimiva pa so konopljina semena. Zanimiva so predvsem zaradi različne in vsestranske uporabe teh semen konoplje. Lahko jih uporabljamo za pridobivanje prehranskih izdelkov ali pa zgolj za sajenje konoplje. Semena konoplje imajo dokaj trdo lupino in ne glede na to ali jih bomo sadili ali pridelovali hrano, mora ta lupina v obeh primerih počiti. Ko sadimo konopljo iz semena, lupina poči, ko ob prisotnosti vlage nabrekne in se iz njega razvije kalček. Ko pa izdelujemo prehranske izdelke, ta semena luščijo in stiskajo.

Kaj so konopljina semena

konopljina semena

Konopljina semena so semena katera nastanejo na ženski rastlini konoplje. Za to da semena konoplje nastanejo je potrebna tudi moška rastlina konoplje, katera oplodi žensko rastlino konoplje. Pelod iz moške rastline s z vetrom razširi naokrog in ko doseže pestič ženskega cveta, se le ta oplodi in v nekaj tednih izdela konopljino seme. Uporabnost konopljinih semen, pa bomo opisali v nadaljevanju blog objave. Način uporabe konopljinih semen je za vzgojo rastlin konoplje. Enako se uporablja semena za vzgojo navadne konoplje, ali pa indijske konoplje. Razlika med obema je v temu, da indijska konoplja vsebuje kanabinoid THC, kateri je v republiki Sloveniji prepovedana substanca. Navadna konoplja pa vsebuje izredno malo THC in vsebuje več kanabinoida CBD, kateri je pri nas dovoljen.

Zakaj vse uporabljamo semena konoplje

Konopljina semena so kot kaže slika, sestavljena iz lupine ter samega semena v notranjosti. Tako v prehranske namene, poznamo cela ter oluščena semena konoplje. Poleg samih semen, pa se v prehrambeni industriji izdeluje iz njih tudi konopljino olje ter konopljini proteini. Konopljino olje se pridobiva s prešanjem konopljinih semen v posebnih prešah ali stiskalnicah. Kar ostane od semena konoplje, pa uporabijo za izdelavo konopljinih proteinov. Lahko pa iz konopljinih semen gojimo tudi konopljo, naj si bo indijska ali navadna konoplja. Sajenje konoplje je delno dovoljeno v Sloveniji