Luči za gojenje rastlin

Kakšno svetlobo potrebuje rastlina

Rastlina za svoj osnovni življenjski proces, fotosintezo, potrebuje svetlobo. Svetloba omogoča rastlini proizvodnjo energije obenem pa ji pomaga, da določi/zazna v katerem delu cikla se nahaja in kako naj se »obnaša«, glede na čas. Če svetlobo zagotavljamo umetno, potem mora ta umetna svetloba ustrezati naravnim naravnim zakonitostim. Svetloba mora biti primerne jakosti, valovne dolžine žarkov svetlobe morajo biti enake naravnim in količina, koliko svetlobe rastlina prejema v določenem času mora biti regulirana.

Rastline za proizvodnjo energije uporabljajo svetlobo med 400 in 700  nanometri (NM) valovne dolžine. Rastline vsebujejo različne pigmente, ki dajejo barvo celicam. Te so zelene (kloroplasti), rdeče (fosfoplasti), oranžne (kromoplasti), brez barve (levkoplast). Zaradi različnih pigmentov potrebuje tudi različne vrste (valovne dolžine) svetlobe. Potrebuje rdečo in modro svetlobo.

Rdeča in modra svetloba za gojenje rastlin

Rdeča svetloba je lahko kratkovalovna (660-680nm)  ali dolgovalovna (730-740nm). Za fotosintezo je potrebna kratkovalovna svetloba. Dolgovalovna pa je pretežno tista svetloba, ki se od rastline odbije. Preveč dolgovalovne svetlobe (v razmerju s kratkovalovno) pa povzroča, da rastline rastejo bolj dolge in slabo-razvejane, saj tako preprečujejo, da bi se količina sence povečevala.

Modra svetloba je potrebna za rast rastline in za uravnavanje ritma (dan in noč).

Vse te vrste svetlobe lahko dosežemo z različnimi lučmi.

LED luči za gojenje rastlin

Led žarnice pokrivajo celoten spekter svetlobe (420-750nm), ki jo rastlina potrebuje. Rastline namreč za proizvodnjo energije uporabljajo svetlobo med 400 in 700  nanometri (NM) valovne dolžine. Z uravnavanjem spektra vsake od žarnic na LED svetilu lahko rastlina pridobi vse potrebne dele svetlobnega spektra obenem pa z LED svetilom ne proizvajamo drugih spektrov svetlobe, ki za rastline niso uporabni. Tako potrošimo manj energije, obenem pa dosežemo boljše pridelke. Zato so LED žarnice bolj učinkovite.

LED žarnice so v primerjavi s HID žarnicami dražje, a kasneje porabijo manj.

Malo energije pretvorijo v toploto (večina gre v svetlobo), zato ne segrevajo dodatno prostora in ni nevarnosti, da bi ožgale rastline.

HID luči za gojenje rastlin

Do pojava LED žarnic so bile najbolj uporabljane in seveda najboljše žarnice HID, ki so še vedno zelo priljubljene. Za gojenje potrebujemo dva tipa teh žarnic, MH (metal halide) in HPS (high pressure sodium). MH žarnice se uporabljajo, ko so rastline v vegetativnem stanju, ker oddajajo zelen in moder spekter svetlobe.

HPS žarnice za gojenje se sicer lahko uporabljajo v celotnem ciklu  gojenja, a so najbolj učinkovite v času cvetenja, saj oddajajo visoke stopnje svetlobe rumenega in rdečega spektra.

HID žarnice so cenejše za nakup, kot LED žarnice za gojenje. Ker oddajajo veliko toplote, zaradi uporabe teh žarnic potrebujemo dober prezračevalni sistem, poleg tega pa morajo biti dovolj dvignjene nad rastline, da preprečimo, da bi se listi osmodili.

CFL luči za gojenje rastlin

Stare CFL žarnice tipa T12 se povečini sedaj nadomeščajo z žarnicami T5, ki proizvedejo več kot dvakrat več količine svetlobe, kot prejšnje. Na voljo so v »high output« verziji (HO) in v »very high output« (VHO) verziji.

Primerne so za vegetativno rast in cvetenje (barva "cool blue"). Pogosto se uporabljajo za matično (mother plant) rastlino in pa za stransko svetlobo.