mediji za gojenje rastlin

Glavni najbolj poznan in uporabljan medij za gojenje je prst. Že prst kot taka pa se pogosto meša z drugimi mediji za gojenje, da bi dosegli bolj ugodne lastnosti in rastlinam omogočili hitrejšo rast in boljši razvoj korenin ter jim posredovali več hranil. ŠE predvsem pri hidroponiki in aeroponiki pa so mediji ključnega pomena, saj omogočajo, da se hranila zadržujejo. Zemljo zato pri hidroponskem gojenju nadomeščamo z drugimi mediji. Ti so:

  • Kamena volna
  • Perlit (Je kakovostni dodatek iz čiste mineralne kamenine in je ekološko neoporečen. Je porozen in lahek, široko pa se uporablja v vrtnarstvu, saj izboljšuje preskrbo z vodo in zrakom. )
  • Glina (tudi ekspandirana glina / glino por/plastična glina/clay pellets/---)
  • Kokosova vlakna oz. kokosova šota

Kamena volna

Proizvaja se iz mineralov ali kovin. Prednost je v prepustnosti za zrak in vodo ob tem, da ostaja dovolj čvrsta za oporo. Priljubljena je v kombinaciji z NFT sistemi.

Perlit

Je steklasta kamnina, ki je sestavljena iz skupkov majhnih koncentričnih agregatov. Nevtralen pH, porozen in odlično zadržuje vodo in nudi dobre kapilarne lastnosti. Je lahek, zato je primeren za gojenje v loncih. Slabost je v tem, da se zelo praši, posledično maši črpalke. V vrtnih centrih mu pogosto dodajajo gnojila, zato ga je najbolje splakniti oz. sprati pred uporabo. Poleg tega pa je relativno lahek in premalo podpira rastline pri rasti, zato brez dodatne stabilizacije v njem ne bodo uspevala. Najbolje je uporablja v kombinaciji z drugimi mediji.

Glina

Verjetno najbolj popularen medij za gojenje. Kroglice gline (znane kot LECA) se ob stiku z vodo napolnijo in postanejo porozne. Imajo popolnoma nevtralen pH, lahko jih speremo, steriliziramo in ponovno uporabimo. Zagotavljajo odlično oporo, odvodnjavanje in prezračevanje.

Kokosova vlakna

Pridobivajo na popularnosti. Možna je ponovna uporaba. Pridobivanje je bolj okolju prijazno. Vlakna pa zagotavljajo boljše odvodnjavanje in zračenje prav tako pa dobro zadržujejo vodo. Zelo so podobna dobri prsti. Na voljo so v različnih oblikah (kot kroglice, v plasteh, …)