growshop

Grow shop ali growshop je trgovina, ki prodaja opremo in pripomočke za "indoor" gojenje rastlin. Vključuje predvsem trgovine, ki prodajajo izdelke za hidroponsko gojenje, v glavnem pa se nakupov v t.i. growshop trgovinah poslužujejo predvsem uporabniki konoplje in tisti, ki jo gojijo. 

V prvi polovici 20. st. je marihuana postala priljubljena predvsem na kolidžih v ZDA. Uporaba s tem pa povpraševanje po konoplji in vseh povezanih izdelkih je tako poskočila, da so v okoliših začeli nastajati growshop-i, ki so prodajali vse potrebno, za proizvodnjo, distribucijo in uživanje. 

V 80-ih letih 20. stol. se je v Evropi povečalo število pripadnikov in zagovornikov gojenja konoplje, prav tako pa tudi takih, ki so konopljo gojili doma. Še posebej na Nizozemskem in nato v Španiji so se tako kazale nove poslovne priložnosti in s tem nastajale nove trgovine, growshop-i, ki so oskrbovale trg s pripomočki za uporabo in proizvodnjo. Tako so, ker pač niso prodajali semen ipd. dobrin, vsaj napotile svoje kupce na prava mesta, kjer so se lahko dobila semena za gojenje konoplje ipd. Growshop je tako izraz, ki se uporablja za trgovine, ki prodajajo pripomočke za "indoor" (in outdoor) gojenje. 

Odvisno od države in zakonodaje growshop-i nudijo opremo za gojenje, ki je zadnje čase precej zreducirano na hidroponiko, saj je način kot tak, bolj čist, bolj učinkovit in v veliki meri avtomatiziran. Od luči za gojenje in vsega za razsvetljavo, do ventilacijskih sistemov, loncev za gojenje, zemlje, growbox-ov, setov zagojenje, v growshop trgovinah dobite vse. 

Evropa je gojenje konoplje popeljala na popolnoma novo stopnjo. Od leta 2010 so uporabnikom na voljo autoflowering in feminizirana semena, ki omogočajo boljši izkoristek dela in prostora, žetev v krajšem času, s tem pa večje pridelke in višje zaslužke. Prav tako so semena / rastline prilagojena tako, da so manj občutljiva na okolje in spremembe (semena) s tem pa je tudi gojenje manj zapleteno in bolj dostopno neizkušenim. Čeprav je zakonodaja kar se tiče razvoja in gojenja konoplje v članicah EU različna, pa nam "pravica do prostega pretoka blaga (s poreklom iz držav članic in blaga, ki prihaja iz tretjih držav in je v državah članicah v prostem obtoku (člen 28 PDEU))", omogoča, da lahko semena naročimo npr. iz Nizozemske (preberi več o tem v objavi Nizozemska konoplja).