Ali imajo semena konoplje rok trajanja?

Seveda. Semenom konoplje z leti pada kaljivost. Rok trajanja semen konoplje sicer ni jasno določen, niti ga ni mogoče določiti, vendar ta lahko ohranjajo kaljivost tudi desetletja, če se jih primerno hrani. Če jih nameravamo hraniti dlje časa, potem je najboljši način, da jih varujemo pred zrakom, toploto, vlago in soncem. Tako lahko najdlje ohranimo kaljivost semen, za koliko časa se bo ta ohranila in v kakšnem deležu bodo čez npr. desetletja vzklila, pa je težko napovedati.

Semena konoplje - Preveri ponudbo semen

Zanimivost:

Svaalbard seed bank (Semenska banka na Islandiji) je ob tej temi zanimiva. Trezor semen se nahaja 10 km pod goro, v posebnih pogojih. Kljub temu države ipd. redno posodabljajo zbirke semen, torej pociljajo nove v trezor. Poglejte si 360° predstavitev : https://www.croptrust.org/our-work/svalbard-global-seed-vault/interactive-visit/360-seed-vault-tour/#

Kako hraniti semena konoplje in jih ohraniti čim dlje?

Največji sovražnik so v tem primeru pogoji za življenje: toplota, sonce (svetloba), zrak in voda. Manj kot so semena izpostavljena tem dejavnikom, dlje časa se bodo ohranila.

Če jih želimo uporabiti v prihodnjih sezonah (npr. v roku dveh let), potem je dovolj dobro, če jih hranimo v neprodušnem in temi. Za dolgoročno shranjevanje semen konoplje, pa je najboljši način, da jih shranimo v neprodušno zip-lock vrečko (vakum), in damo v zmrzovalnik. Tako naj bi se semena ohranila desetletja.

Pred uporabo jih je nato potrebno odtajati, ponovno zamrzovanje pa praviloma semena uniči.