Za gojenje rastlin pod umetno svetlobo uporabljamo šotor za gojenje growbox. To je poseben šotor, namenjen gojenju rastlin v zaprtih prostorih, kateri nudi ugodne pogoje za gojenje. V njemu lahko lažje nadziramo temperaturo, vlago in količino svetlobe, katero rastline dobijo. Nadzor nad pogoji gojenja v growbox-u vam lahko omogoči večji in bolj kvaliteten pridelek.

šotor za gojenje growbox

Kaj je šotor za gojenje growbox in katere so njegove glavne lastnosti

Growbox ali šotor za gojenje je šotoru podobna konstrukcija narejena iz debelega sintetičnega platna. Znotraj ima kovinsko konstrukcijo, katera nosi platno šotora. Šotor za gojenje growboxobičajno ima na sprednji strani vrata, katera se zapirajo na zadrgo. Pri straneh ima še dve odprtini, podobne oknom, kateri se tudi zapirata na zadrgo. Stranske odprtine, so namenjene negovanju rastlin, ne da bi odpirali vrat šotora. Pri straneh in na stropu ima šotor za gojenje tudi odprtine za prezračevanje, katere zatisnemo z vrvmi, da bolje tesnijo. Poleg tega pa so na obeh straneh, na spodnji strani še odprtine za dovod svežega zraka. Večji šotor za gojenje growbox ima na obeh straneh tudi odprtine za hlajenje luči s sistemom cooltube. Šotor za gojenje growbox je na notranji strani, prevlečen z odbojnim platnom, zato da se lahko izkoristi tudi svetloba, katera se bo odbila od sten. S tem, dosežemo mnogo večji izkoristek svetlobe, saj je odbojno platno običajno visoke kakovosti. Glavne lastnosti šotora za gojenje rastlin:

  • trdo zunanje platno, ki je zelo trajno
  • zadrge na šotoru so prav tako zelo trajne
  • odbojna folija v notranjosti šotora poveča izkoristek svetlobe
  • odprtine pri straneh omogočajo zalivanje in skrb za rastline, ne da bi rastline jemali iz growbox-a
  • ker je growbox zaprt sistem, mnogo lažje reguliramo temperaturo in vlago v njemu
  • možnost dovajanja CO2 v šotor, za boljšo rast rastlin

Kako izberemo primeren šotor za gojenje rastlin ali growbox

Šotor za gojenje rastlin izbiramo glede na:growbox grinšot

  • velikost prostora v katerem postavimo growbox
  • višina rastlin, ki bodo rasle v šotoru
  • želena količino pridelka
  • vaše cenovne zmožnosti

Velikost prostora v katerem postavimo growbox Ko izbiramo primeren šotor za gojenje, moramo prej upoštevati, koliko je velik prostor v katerem bo postavljen šotor za gojenje growbox. Upoštevati je potrebno da potrebujemo tudi dovolj prostora okrog šotora za vzdrževanje.

Višina rastlin, ki bodo rasle v šotoru Višina rastlin ki bodo rasle v šotoru, v resnici določa, koliko visok growbox potrebujete. Upoštevati pa morate tudi temperaturo v šotoru, katera bo na večji višini tudi višja. Zato je potrebno vedno kupiti višji šotor, da se lahko topel zrak, zadržuje čim dalj od rastlin, torej pri vrhu.

Želena količina pridelka Ker šotor za gojenje rastlin najdemo v različnih velikostih, je zato potrebno določiti katera velikost bo primerna za vas. Standardne dimenzije šotorov (kar se tiče širine in dolžine) se gibljejo od 60 cm x 60 cm pa vse do 240 cm x 240 cm. Ta dimenzija določa, koliko rastlin bomo lahko spravili v šotor. Na tržišču pa lahko najdemo tudi večje, le "pogooglat" je treba.

Vaše cenovne zmožnostiKer growbox, ni cenena rešitev, mora posameznik preračunati, koliko ga bo vse stalo. Potrebno je poudariti, da poleg šotora, potrebujete tudi luči za gojenje, ventilator in prezračevalne cevi. To bi bil osnovni growbox kit, če pa želimo bolj profesionalno gojiti rastline, potrebujemo še ogleni filter, bolj kompleksna gnojila, merilnik vlage in temperature ter EC in pH meter.

Razmerje med velikostjo šotora za gojenje in jakost HPS sijalk

Jakost luči, katere bomo uporabili v našem šotoru, lahko pokrivajo le določen del prostora. Prav zato je zelo pomembno, da izberemo primerne luči zanj. Spodaj smo vam opisali, kakšno površino growboxa lahko pokrije posamezna HPS luč:

250W HPS luč zadostuje za šotor dimenzij 1 m x 0,5 m ali površino 0,50 m²

400W HPS luč lahko pokrije šotor dimenzij 1m x 1 m ali površino 1 m²

600W HPS sijalka lahko pokriva šotor dimenzij 1,20 m x 1,20 m ali površino 1,44 m²

1000W HPS sijalka zadostuje za šotor dimenzij 1,55 x 1,55 ali površino 2,25 m²  

Viri: https://theweedblog.com/grower-tips/how-to-determine-the-size-of-your-marijuana-grow-room