ventilatorji za gojenje

Prezračevanje prostora za zagotavljanje primerne temperature

Optimalna temperatura za gojenje rastlin je od 21,1°C, do 28,3°C, primerne pa so že temperature od 17°C do 33°C. Nič ni narobe tudi, če temperatura ponoči pade za 6 °C do 10°C, celo naj bi padec temperature vplival na to, da je aroma boljša.

Kakovost zraka v prostoru za gojenje rastlin

Za fotosintezo sta potrebna svetloba in CO2. Za zagotavljanje zadostne količine CO2 in, ker žarnice vplivajo na segrevanja prostora, mora biti ta dobro prezračevan. Pomemben je vhod svežega zraka, prav tako pa tudi izhod porabljenega Co2. Idealno je uporabljati tudi ventilator na visoki točki v prostoru za lažji pretok zraka in preprečevanje razslojevanja (zaradi različne temperature se zrak razslojuje in se v različnih temperaturah in kakovosti zadržuje po slojih).

Za optimalno kakovost zraka sta potrebna dva tipa prezračevanja.

Prvi je vnos svežega zraka in izhod porabljenega zraka. To dosežemo z napeljavo cevi in vgradnjo ventilatorja, dušilca ter filtrov za nadzor vonjav.

Drugi je klasičen ventilator nameščen na višji točki v prostoru, katerega funkcija je mešanje zraka v prostoru.

Ventilatorji za kroženje zraka

Uporaba takih navadnih ventilatorjev je dobrodošla, saj pripomorejo k dodatnemu kroženju zraka. ŠE najbolj pomembno je to v času cvetenja, dodatna prednost pa je okrepitev stebel rastlin. V naravi jih namreč veter upogiblje in rahlo polomi, rastline se nato obnavljajo, tako pa krepijo stebla.

Ventilatorji za dovod zraka v prostor

Kako zmogljiv mora biti ventilator za indoor gojenje

Ventilatorji so označeni po količini zraka, ki ga premikajo v kubičnih metrih na uro (m3/h) oz. po obsegu. Pravi ventilator dobite tako, da izračunate velikost sobe (širina x dolžina x višina) in izberete ventilator, ki bo zamenjal zrak vsakih 1 do 5 minut.

Primer izračuna:

Prostornina sobe: 5 m x 3 m x 2,5 m = 37,5 m3

Ventilator s pretokom 355 m3/h

355/37,5=9,46

Število menjav zraka / uro: 9,46; kar pomeni,  da bi izbrani ventilator zamenjal zrak vsakih 10 minut. Da bi dosegli menjavo na 5 minut, bi morali izbrati 2X zmogljivejši ventilator:

Pretok; 780m³/h

780 /37,5=20,8

60 (minut)/20,8=2,8 minute – na vsake 2,8 minute se bo zrak v prostoru zamenjal

Pri tem je pomembna tudi prostorska ureditev. Bolj učinkovito je namreč, da ventilator srka zrak, kot da ga potiska. Posledično mora ventilator v cevi (napeljavo) potegniti dovolj zraka. Če ga na ta način ne pridobimo dovolj, potem je smiselno razmišljati o ventilatorju, ki bi zrak dovajal direktno v prostor, čeprav je to redko potrebno.

Kanali / cevi za dovod in prenos zraka

Cevi so potrebne, kadar moramo zrak prepeljati po daljši poti, ali v primeru velikih prostorov. Dobi se v standardnih velikostih in so kompatibilne z ostalimi elementi za prezračevanje. Najlažje je vgraditi cevi, ki so fleksibilne, prožne a je pomembno, da ohranimo poti čimbolj ravne, saj tako olajšamo prehod zraka in zmanjšujemo obremenjenost ventilatorja.

Dodajanje CO2

Rastline potrebujejo svež zrak  za optimalno rast, zato je pomembna ventilacija. Določeni dodajajo CO2 v growroom, da izboljšajo donos. Za manjše projekte se investicija v CO2 težko povrne.

Oprema za CO2, prezračevanje in uravnavanje temperature

Svež zrak v povprečju vsebuje 390 delcev CO2 na milijon (PPM oz. parts per million). Rastline o katerih govorimo lahko učinkovito sintetizirajo 1500 do 2000 PPM. Zato se mnogo uporabnikov zateka k dodajanju CO2 (poglej si opremo za dodajanje CO2) saj to dejansko povečuje pridelek. Strošek je nekoliko višji, a je pri pravem volumnu smiselno investirati. V kolikor si teh sistemov še ne morete privoščiti, ne skrbite, saj bodo rastline rastle tudi brez njih. Razlika bo le v količini pridelka.

Obstajajo pa cenejši, s tem pa tudi manj učinkoviti načini za ustvarjanje CO2. Ti so:

  • CO2 kot stranski produkt fermentacije
  • Uporaba suhega ledu
  • Mešanica kisa in sode bikarbone
  • Pršenje listov z mešanico sode bikarbone in vode

Nadzor vonjav

Nadzor in uravnavanje vonja je ključnega pomena, še posebej pri gojenju boj aromatičnih sort. Za uravnavanje vonja se uporabljajo karbonski filtri, ionizatorji in generatorji ozona. Dobro je izbrati tudi semena, ki oddajajo manj vonjav v času cvetenja.