V današnji blog objavi, si bomo ogledali kako poteka vzgoja rastlin pod umetno svetlobo, kar je v zadnjem času postalo trend. Vzgoja pod umetno svetlobo, pomeni da rastline gojimo v zaprtem prostoru. Gojenje rastlin pod umetno svetlobo je precej podobno vzgoji rastlin na prostem. Razlika je le v temu da lahko z gojenjem v zaprtem prostoru vplivamo na kar nekaj faktorjev. Ti faktorji so naslednji:

  • sami določimo kdaj gre rastlina v fazo rasti in kdaj v fazo cvetenja
  • bolje uravnavamo koliko vode dobi rastlina
  • sami določamo koliko umetne svetlobe dobi rastlina
  • sami uravnavamo količino hranil katere dobi posamezna rastlina

Kako poteka vzgoja rastlin pod umetno svetlobovzgoja rastlin pod umetno svetlobo

Rastline pod umetno svetlobo, lahko gojimo v različnih medijih, kot je zemlja, kokos ali hidroponika. Poleg tega pa rastline lahko vzgajamo v posebnem prostoru, namenjenem za vzgojo ali v growbox-u. Growbox je poseben šotor za gojenje rastlin, kateri je od znotraj oblečen z odbojnim platnom, za boljši izkoristek umetne svetlobe. Drugače moramo na stene prostora v katerem želimo gojiti rastline, nalepiti odbojno platno. Vzgoja rastlin pod umetno svetlobo poteka po postopku, ki je opisan v nadaljevanju. Predvidevamo, da ste že izbrali medij za gojenje, luči in prostor za vzgojo rastlin. Sedaj je potrebno določiti število ur svetlobe in število ur teme za naše rastline. Za to uporabimo časovnik ali timer, kateri vklopi in izklopi luči. Urniki osvetlitve, ki se uporabljajo za vzgojo rastlin pod lučmi so naslednji:

Faza  rastiLED luči za vzgojo pod umetno svetlobo

Rastline v fazi rasti gojimo pod umetno svetlobo valovne dolžine med 400 -520 nm. Ta tip umetne svetlobe pa sam po sebi ni dovolj in mora biti zmešan z drugimi spektri. V tej fazi rastlinam dajemo 18 ur svetlobe ter 6 ur teme (18/6). Lahko pa uporabimo tudi 24 ur svetlobe in 0 ur teme (24/0). V tej fazi se pri rastlinah razvijajo listi in steblo ter ustvarjajo nove poganjke.

Faza cvetenja

V tej fazi rastline gredo v cvetenje in začnejo razvijati cvetove, ker se rastlina želi oploditi ter nadaljevati vrsto. Valovna dolžina svetlobe ki je primerna za fazo cvetenja je med 630 -660 nm. Vzgoja rastlin pod umetno svetlobo zahteva, da rastlinam spremenimo režim ali ure osvetlitve. Sedaj spremenimo ure osvetlitve na timerju na 12 ur svetlobe in 12 ur teme (12/12). To skrajšanje ur osvetlitve pomeni za rastlino skrajšanje dneva. Zaradi tega bo rastlina čez čas šla v fazo cvetenja. Upamo da smo vam okvirno razložili kakšna je vzgoja rastlin pod umetno svetlobo. (1)

Kako izbrati primerne luči za vzgojo rastlin pod umetno svetlobo

Po tem smo izbrali prostor za gojenje ali growbox moramo izbrati primerna svetila za ta prostor. Poleg tega moramo vedeti ali želimo da naše rastline cvetijo pod umetno svetlobo. Ta podatek je pomemben ker določa katere luči bomo izbrali. Med najboljše in tudi najbolj učinkovite luči za gojenje rastlin spadajo LED in HID luči. LED luči so dražja izbira in ne ustvarijo toliko pridelka kot HID luči. So še nova tehnologija, katera pa se bo v bodoče vse bolj razvijala. Celo pri NASA agenciji preizkušajo kako poteka vzgoja rastlin pod umetno svetlobo v vesolju. Uporabljami jih skozi cel življenjski ciklus rastlin. Od HID svetil, izberemo MH sijalke za fazo rasti ter HPS sijalke za fazo cvetenja. Lahko pa izberemo HPS Agro sijalke, katere tako kot LED uporabljamo skozi cel življenjski ciklus rastlin. Vsekakor bo to cenejša izbira luči za vzgoji rastlin pod umetno svetlobo, katera vam bo nudila tudi obilnejši pridelek. (2)